13 februari 2022

1Petrus 2

Bijbeltekst: 1Petrus 2: 18-25
Dienstsoort:

Samenvatting

Wij mensen hebben een moreel kompas nodig dat ons verteld wat normaal en niet normaal is en hoe we daar mee om moeten gaan. Dat morele kompas hebben we ter beschikking namelijk de bijbel.

De bijbel en dus het christelijke geloof staat er echter in de publieke opinie niet zo goed op. Er is een anti houding richting het christelijke geloof. Ook is er een gebrek aan kennis over de bijbel.

 

In de bijbel staan raadgevingen waar we niet altijd zin in hebben. Er staan soms zaken in die niet passen bij deze tijd. Ook staan er zaken in die we ten diepste helemaal niet willen. Een voorbeeld daarvan vinden we in ons schriftgedeelte dat gaat over onderwerping.

 

Onderwerpen is niet meer van deze tijd en staat haaks op ons denken. Petrus komt met het advies, wees onderdanig. Wat moeten we hiermee? Sommige vertalingen hebben er ontzag/respect van gemaakt. In het Grieks staat er toch letterlijk onderwerping oftewel je voegen naar een ander.

 

Petrus zegt: huisslaven wees je meester onderdanig, wees uw despoten onderdanig. Het gaat niet om een juridisch geschil maar om relaties tussen mensen en in dit geval slaven en meesters. Deze mensen waren in huis bezig om het voor de meester aangenaam te maken. Slavernij was gebruikelijk in die tijd. En niet alle slaven hadden het slecht.

 

Het gaat hier dus over onderliggende relaties tussen mensen. Mensen met verschillend gezag en die met elkaar samen leven en werken. Petrus zegt dat ondanks de verschillende relaties je onderdanig mag zijn. Ook tegen degene die verkeerd en hard zijn. Niet dat je alles moet doen wat men zegt maar dat je houding onderdanig is. Dat kan heel moeilijk zijn. In alle gevallen is je houding onderdanig. Dat is je basis houding. Je voegt je naar en onderwerpt je.

 

Waarom vraagt Petrus dit van ons? Onderdanig zijn tegen de mensen die je ook lelijk behandelen. Petrus zegt: onderwerp je want dat is genade. Je kunt dat verdragen omdat je op God bent gericht. Dat is genade van God. Als je zo gefocust bent op God, Hij een grote plek heeft in je gedachten om het onrecht te verdragen. Dat is een gunst van God. Je geloof geeft je de kracht om dat te doen. Omdat je dicht bij God leeft kan je het verdragen.

 

Als je het onrecht kunt brengen bij God. Dan is het genade van God en dat voorkomt pijn en geeft rust. Wees onderdanig want hiertoe bent u geroepen omdat Christus heeft geleden. Jezus is het ultieme voorbeeld van lijden en het verdragen zonder dat er een reden voor was. Jezus is ons voorbeeld en wij moeten zijn voetsporen volgen. De houding van Jezus is de houding die wij moeten hebben. We kiezen erover om deze houding te hebben omdat Jezus dat ook deed. Ik wordt niet eerlijk behandeld maar ik blijf eerlijk. Laat het oordeel over aan God zelf.

 

Ook al lijkt dat ik de eerste instantie niet zo maar er rust zegen op voor jezelf en de ander. Het heeft een zegen in zich, kijk maar naar de zegen die Jezus heeft achtergelaten voor zijn lijden.

 

Toen je Jezus nog niet kende en niets wist van genezing en vergeving. Toen was je een dwalend schaap. Je had geen richting, geen kompas en je wist niet wat je met het onrecht aan moest. Nu is dat anders, je bent omgekeerd en kan terecht bij je Herder en alles aan Hem overlaten. Dan hoef je niet je schouders op te halen, of over je heen te laten lopen. Maar je weet dat je een Herder hebt die voor je zorgt en waar je alles aan kwijt kan. Dat is niet per definitie makkelijk maar je weet wel dat het goed komt! Er is iemand die je de weg wijst en dat is Jezus.

Categorie├źn