17 april 2022

De opstanding komt! Welk lichaam krijgen wij?

Predikant:
Bijbeltekst: 1 Korinthe 15:20-26, 1 korinthe 35:49
Dienstsoort:

Samenvatting

De opstanding komt! Welk lichaam krijgen wij?

 

  1. De weg van Jezus
  2. De wet van het zaad
  3. De werkelijkheid die dat belooft

De cirkel van opgaan, blinken en verzinken is doorbroken door Zijn opstanding. Hij is de Eersteling van degenen die ontslapen zijn. Een eersteling doet denken aan de oogst. De eerste aar beloofde de oogst van heel het gewas. Hij is de Eersteling en de oogst volgt!

De weg van Jezus: toen Hij "het is volbracht" riep was de angel uit de dood. Hij stierf toen alles volbracht was en kwam in de heerlijkheid van God. De dood is verslagen en de deur naar het leven is open. Zijn lichaam werd gelegd in een spelonk, het vergankelijke ging het graf in om een nieuw en onvergankelijk lichaam te ontvangen. Dat is Pasen!

God geeft ons zo ook een onvergankelijk lichaam. We hoeven het niet te doen met dit vergankelijke lichaam van nu.

 

Vers 35: hoe zal dat dan gaan? Paulus noemt de mensen die deze vraag stellen 'dwaas'. Hij werd zelf gezien als dwaas, maar om te shockeren draait hij het nu om. Vervolgens noemt Paulus het voorbeeld van het zaad dat sterft in de aarde en 'lichaam' van een graansoort wordt (vs 37). Zo ging ook Zijn lichaam de aarde in en kwam Hij met een nieuw lichaam terug. Met dit nieuwe lichaam kan Hij verschijnen terwijl deuren gesloten zijn. Zijn nieuwe lichaam heeft een hemelse dimensie; is berekend op de eeuwigheid. Wat voor lichaam dat dan is weten we niet precies, maar God is zo creatief zegt Paulus als hij vertelt wat in de verzen 38 t/m 41 staat. De wet van het zaad zal vervuld worden op een fascinerende manier, zoals een bloembol in de aarde een tulp wordt.

 

Vier dingen over de werkelijkheid die dit belooft:

  1. Het lichaam is gezaaid in vergankelijkheid (broos en breekbaar, denk aan ziekte) De dood is zo dichtbij. Een onvergankelijk lichaam wordt opgewekt. Gezond, gemaakt voor de eeuwigheid. We kunnen het niet bevatten, maar ons er wel op verheugen.
  2. Het is gezaaid in oneer, de heerlijkheid is eraf, het is dof, maar wordt opgewekt in heerlijkheid. Het glanst voorgoed. Al het zondige van mij is voorbij.
  3. Het wordt gezaaid in zwakte, hulpeloos, ook al bereiken we soms veel, we zijn begrensd, soms houdt het lichaam opeens op. We worden opgewekt in kracht. Dan zijn we blij met elkaar en met onszelf.
  4. Een natuurlijk lichaam wordt gezaaid en een geestelijk lichaam opgewekt. Nu zijn er natuurlijke verhoudingen, straks zijn de aardse verhoudingen voorbij. Dan zijn we broers en zussen van elkaar, met Jezus als oudste Broer. Geen 'gender' zal er dan meer zijn, we zijn dan één in Hem. Het zal niet meer zoals hier zijn, maar dat is geen verlies; het zal hechter zijn dan ooit!

De Eersteling is opgestaan, de oogst is beloofd!

Categorieën