13 augustus 2023

Drie duivelse trucs

Predikant:
Bijbeltekst: Nehemia 6
Dienstsoort:

Samenvatting

 

De predikant vertelt over de drie trucs die de vijand van Nehemia gebruikt om hem te stoppen met het herbouwen van de muren van Jeruzalem. De eerste truc is de truc van de vleierij (Nehemia 6:1-4). Sambalat, Tobia en Geshem sturen Nehemia een brief waarin ze hem uitnodigen om met hen te gaan praten in het dal Ono. Ze zeggen dat ze zijn vrienden zijn en dat ze willen helpen met de bouw van de muren. Nehemia weet echter dat ze hem alleen maar willen misleiden. Hij weigert hun uitnodiging en gaat door met de bouw.

De tweede truc is de truc van de valse beschuldiging (Nehemia 6:5-9). Sambalat stuurt een open brief naar de koning van Perzië waarin hij Nehemia beschuldigt van het beramen van een opstand. De koning stuurt een brief naar Nehemia waarin hij hem vraagt ​​om te komen praten over de beschuldigingen. Nehemia reist naar Susa, de hoofdstad van Perzië, en spreekt met de koning. De koning gelooft Nehemia en laat hem terugkeren naar Jeruzalem om de bouw van de muren te voltooien.

De derde truc is de truc van de valse profetie (Nehemia 6:10-14). Shemaiah, een profeet, komt naar Nehemia en zegt hem dat God hem heeft gezegd dat hij moet stoppen met de bouw van de muren. Nehemia weet dat Shemaiah een valse profeet is en hij negeert zijn woorden. Hij gaat door met de bouw en voltooit uiteindelijk de muren van Jeruzalem.

De boodschap van God

De predikant zegt dat de drie trucs van de vijand ons kunnen herinneren aan de drie vijanden die we allemaal tegenkomen in ons leven: de vijand van de wereld, de vijand van het vlees en de vijand van de duivel. De vijand van de wereld wil ons verleiden om ons te bekeren van onze geloof in God (Efeze 2:1-3). De vijand van het vlees wil ons verleiden om te zondigen (Romeinen 7:15-25). De vijand van de duivel wil ons verleiden om God te verlaten (Johannes 10:10).

De predikant zegt dat we de vijanden niet mogen vrezen. We moeten in God vertrouwen en vasthouden aan onze geloof. God zal ons helpen om de vijanden te overwinnen (1 Johannes 4:4).

De oproep

De predikant roept de gemeente op om op te staan ​​tegen de vijanden. Hij zegt dat we niet moeten aarzelen om te strijden voor onze geloof. We moeten moedig zijn en vasthouden aan wat we weten dat waar is (1 Petrus 3:15).

De predikant zegt dat we God moeten vertrouwen en op Hem moeten vertrouwen. Hij zal ons helpen om de vijanden te overwinnen en uiteindelijk zal Hij ons naar de overwinning leiden (1 Korinthe 10:13).

Categorieën