9 oktober 2022

Ds. S.J. van Der vlies 1petrus 1:1-5 , 1petrus 3:8-22

Bijbeltekst: 1petrus 1:1-5,1petrus 3:8-22

Samenvatting

Petrus vraagt ons of we bereid zijn om verantwoording af te leggen van ons geloof. Maar voordat we hier antwoord op geven komt de vraag op, wordt je wel eens ter verantwoording geroepen? Zijn er mensen om je heen die je vragen stellen over God en jou geloof?

 

Wij worden niet zo vaak ter verantwoording geroepen, waarom leef je zo waarom kom je tot deze keuzes etc? Hoe komt het dat mensen niet met deze vragen komen? Het kan zijn dat we niet zo gewend zijn om dat aan elkaar te vragen. Leef hoe je wilt en doe niet te moeilijk, we laten elkaar vrij. Het is ook wel prettig om een beetje anoniem te leven en geen verantwoording hoeven af te leggen. We noemen het tolerantie maar misschien is het wel desinteresse?

 

Misschien worden we niet ter verantwoording geroepen omdat we mensen van ons eigen soort zoeken. Het komt helemaal niet in beeld bij de anderen. Onze eigen christelijke bubbels. We hebben christelijke scholen, kranten, omroepen, verzekeringen etc.

Waar ligt onze verantwoordelijkheid voor de mensen om ons heen? Welke persoonlijke contacten hebben we met mensen die God niet kennen?

Is het goede dat ik doe zichtbaar bij de mensen om ons heen?

 

Waarom zouden mensen ons ter verantwoording moeten roepen? De christenen die op het begin van het christendom leefde waren radicaal. Het was heel goed zichtbaar dat ze andere keuzes maakte. Petrus roept ons op om het goede te doen. Wat is het goede? En wat bedoeld hij hiermee? Hier wat voorbeelden uit de brief:

  • We zijn vreemdelingen, nu je toch hier bent schik je aan de samenleving de overheid
  • Respecteer je baas
  • Gelijkwaardige benadering in het huwelijk
  • Liefdevol naar de mensen om je heen en geen kwaad met kwaad vergelden

 

Petrus vraagt ons bewust te zijn wat het is om christen te zijn en de rijkdom die je daarmee bezit. Wees ontspannen jezelf want je basis ligt in God je schepper. Wees je bewust van de keuzes die je maakt. Hoe we omgaan bijvoorbeeld met de schepping. Blijf scherp op de handvatten die je krijgt uitgerekend vanuit de bijbel. Het laatste is het gebed, dat kan je erg helpen en de collega’s om je heen. Accepteer van jezelf dat je af en toe de plank mis slaat.

 

Als je bewust leeft vanuit je geloof geeft dat ook vreugde en dankbaarheid. Je ziet de kleine dingen waar God werkt. Doe daarom het goede en blijf het doen. Besef wel dat er lijden erbij kan horen omdat je het goede doet. Kijk maar naar Jezus. Het hoort erbij, het goede doen wordt niet door iedereen gewaardeerd.

 

Waarom zouden we als christen het goede willen doen? Waarom kies je niet lekker voor jezelf? In vers 18 zegt Petrus: Jezus heeft voor ons geleden om ons bij God te brengen. Als je bij God bent gebracht zit je aan Hem vast en weet je: God is goed.

Jezus is je bron, je inspiratie en je gids, daarom wil je het goede doen.

 

De doop betekend dat je met je oude leven gestorven bent en met je nieuwe leven bent opgestaan. Je wilt niet dat je geweten je aanklaagt. Realiseer je dat je een nieuw leven hebt en dat je het goede daarom wilt doen. Jezus heeft overwonnen! Laat je niet meenemen door anderen die andere meningen hebben. Wees niet bang voor het lijden dat zou kunnen komen maar leef met Hem en leef het goede leven.

Misschien denk je, dit is wel veel en dat lukt me natuurlijk nooit. Maar je mag deze dingen doen in ontspannenheid omdat God je bron is en Hij het kwade overwonnen heeft!

Categorieën