27 november 2022

Ds. S.J. van der Vlies – Jeremia 14 en 15:1-9 – Een afschrikwekkend voorbeeld

Bijbeltekst: Jeremia 14, Jeremia 15:1-9
Dienstsoort:

Samenvatting

Hebt u ook wel eens zo gebeden voor ons land? Bent u zo betrokken op ons land en onze samenleving wat er speelt etc. Heeft u dan ook wel eens zo intens gebeden tot God?

 

Dan geef je toe dat er veel mis gaat in onze samenleving. We trappen u met woorden en daden op de ziel met hoe we onze samenleving willen inrichten. Maar toch u kunt ons toch niet ik de steek laten? Heer verlaat ons niet! Of bid u niet voor ons land?

 

Wat gebeurt er in Juda? Het begint met een enorme droogte, dan lezen we dat mensen in het zwart gaan van de rouw. Rijke laten de armen water zoeken maar niemand kan water vinden. De boeren kunnen hun werk niet doen en zelfs de dieren vertonen bijzonder gedrag, hun baby’s laten ze na de geboorte alleen omdat ze er niet voor kunnen zorgen.. er is geen gras om te eten.

 

Wat kunnen we met deze teksten uit een andere wereld en een andere tijd. Wij hebben toevallig wel te maken met dezelfde nare dingen. Ziekte, oorlog, honger (andere delen in de wereld). Wat moeten wij met het oude testament? We geloven dat het de woorden van God zijn, maar wat moeten we ermee? Zeker met Jeremia.. als we er niks mee doen kan je de profeet net zo goed uit de bijbel halen toch?

 

We kunnen het verhaal niet zo overzetten naar onze tijd. Maar we moeten wel wat met deze profetieën. Eigenlijk is Juda een voorbeeld voor iedereen zie: 15:4. Juda is een afschrikwekkend voorbeeld. Daar moeten wij van leren als samenleving als kerk en individueel. Het is bedoeld als afschrikwekkend voorbeeld zegt God zelf. We kunnen er ons voordeel mee doen.

 

Hoe leren we God in dit gedeelte kennen en wat zegt Hij over zijn volk. Daar kan je best van schrikken als je dit leest namelijk:

  • Hij spreekt niet over mijn volk (Hij zegt: dit volk)
  • Jeremia mag niet voor het volk bidden
  • Hij zegt: ze kunnen wel offeren en diensten beleven maar het zal niet helpen. Ik ga het volk vernietigen door het zwaard, de honger en de pest
  • Zelfs als Mozes of Samuel zouden komen zou het niets uithalen. Ik zal niet met het volk van doen willen hebben.

 

Wat vind je ervan als je dit van onze God leest? Past dit beeld bij het beeld dat u hebt van God? Wij noemen God onze liefdevolle vader, die je leven leid en voor je zorgt. Als je dat beeld hebt en dan dit leest, wat doet dat dan met je? Een God die zijn eigen volk verwoest? Je niet meer mag bidden? Wat kunnen we met een God die zo wordt omschreven?

 

Als het erop aankomt en er komen moeilijkheden in je leven. Dan is het van belang welk beeld je hebt van God. Zou je met een ander beeld van God ook andere vragen hebben aan God? Als je teleurgesteld bent in God, ben je dan teleurgesteld in het beeld dat je hebt of in God zelf? Naarmate je een bijbels beeld hebt van God helpt je dat om het ik moeilijke situaties vol te houden.

 

Hij laat een uitverkoren volk vernietigen, hoe kan dat? Je moet dan wel de geschiedenis en context weten van het volk. Er is een deal gesloten tussen God en zijn volk. Als je me houd aan Mijn geboden dan wordt je gezegend en als je dat niet doet wordt je vervloekt. Dat is lastig in onze cultuur. Maar wat je er ook van vind dit is zo afgesproken en je weet waar je aan toe bent. Juda heeft alle narigheid over zichzelf afgeroepen. Wat voor Juda gold geld ook voor ons vandaag. Want ze zijn als voorbeeld voor iedereen.

 

Zouden de oorlog, honger en ziekte (Corona) een straf kunnen zijn van God? Is dit iets wat we zelf hebben veroorzaakt? Als we zo doorgaan kunnen we meer verwachten? We hebben wel heel wat problemen, en het is best complex voor de overheid om dit alles op te lossen. Komt dit van God? Worden we gestraft? Heeft Jeremia ons iets te zeggen?

 

De wereld is inclusief de kerk, wat ging er mis in de kerk dat zoveel mensen zich hebben vervreemd van God? Zouden de zonden van het volk Juda ook niet onze zonden zijn? Het volgen van de afgoden etc. Vergeet mij niet zei God, doen wij dat ook niet? De aanklacht van God is iedere keer, je gaat op zoek naar afgoden en daar achteraan. Ze zien het zelf niet, jullie hebben het verbond verbroken. Geld dat ook voor ons? We doen alles wel aan de buitenkant maar lopen toch de afgoden achterna?

 

Moeten we dan niet hetzelfde bidden als Jeremia: 14:20. Het neemt het oordeel trouwens met niet weg. Het is ook uitgevoerd ongeveer 15 jaar na deze profetie maar tegelijkertijd is er ook een uitweg. In het verbond zit een ontsnappingsroute: Leviticus 24: 40.

Eigenlijk klopt dit niet met wat God heeft gezegd. Er is wel een weg terug, voor Juda toen der tijd en nu ook voor ons. We moeten dan wel onze eigen zonden zien en toegeven. Zien wij onze eigen afgoden?  Getuigd ons gedrag van het geloof in God?

Categorieën