18 december 2022

Ds. S.J. van der Vlies – Jeremia 15:10-21 – Jeremia’s klacht, Gods’ antwoord

Bijbeltekst: Jeremia 15:10-21
Dienstsoort:

Samenvatting

Woorden van God hebben altijd iets dubbels. Het klinkt over redding en behoud en worden we er gelukkig van. Tegelijkertijd gaat het vaak tegen ons in. Dit is bij Jeremia ook zo. Andere voorbeeld: wanneer Jezus zegt om alles te verkopen wat je heb en Hem dan te volgen. Dit gaat ook tegen ons in. Predikant spreekt de indruk uit dat deze dubbelheid tegenwoordig minder wordt beleefd. Op sociale media verschijnen alleen positieve berichten. Hoe komt dit? Houden we voor elkaar de schijn op? Maken we het elkaar zo niet moeilijk? Er zijn ook gelovigen die nooit een tekst krijgen en waarbij er schijnbaar onverhoorde gebeden zijn.

 

Bij Jeremia is deze dubbelheid zeker aanwezig. Dit gesprek kan ons troosten en de weg wijzen. Jeremia mocht niet meer bidden voor het volk, maar hij moest wel zijn werk blijven doen. Allereerst de klacht van Jeremia: Wee mij, mijn moeder, dat u mij hebt gebaard. Dit is nog al wat. Dit is ook een klacht tegen God, Jeremia wilde dat hij zijn taak nooit had gehad van God. Hij klaagt dat er overal waar hij komt ruzie ontstaat. En er komt nooit een einde aan. Uiteindelijk vraagt hij zich zelfs af of God wel te vertrouwen is. Hij is diep teleurgesteld in het leven, in zichzelf en in God. Dit kan bij ons ook spelen: teleurgesteld in het leven en dan constateren dat het geloof ook niet helpt.

 

Dit gesprek van Jeremia is heftig. Het is ook echt, hij gooit er alles uit. Laten we kijken hoe God op Jeremia reageert. Er zijn 5 reacties. 1) God luistert, Hij is niet van slag, schikt niet en laat Jeremia klagen. Dit leert ons dat we alles tegen God kunnen zeggen. Tegen Jezus op aarde wordt ook van alles en nog wat gezegd. 2) God gaat terug naar de realiteit. Jeremia, volgens mij vergeet je iets, Ik heb voor je gezorgd. Vs 11: Voorwaar Ik zweer dat Ik voor u heb gezorgd. 3) Jeremia wordt gecorrigeerd. Jeremia wordt opgeroepen zich te bekeren. God is het niet met Jeremia eens, hij moet anders praten. 4) Als hij een andere houding aanneemt kan hij weer een het werk. Je moet de draad weer oppakken. Wees niet teveel bang voor mensen. Dit advies geldt ook voor ons! 5) God gaat terug naar het begin, vs 20. Hij zegt dat Hij Jeremia beschermt. Daarom kun je gehoorzaam zijn.

 

Categorieën