11 september 2022

Even Lijden, eeuwig verblijden

Predikant:
Bijbeltekst: 1 Petrus 1:8

Samenvatting

Even lijden, eeuwig verblijden!

  • Verdrukking van de gelovigen (6)
  • Vreugde in Hem (8)
  • Verlangen van engelen (12)

Er komen mooie en moeilijke momenten op je levenspad. De christenen waar Petrus aan schrijft worden vernederd, gelasterd, verdrukt etc. Allerlei verzoekingen kwamen op hun pad. 

Jezus word de zon van de gerechtigheid genoemd. Hij zegt: verdrukking zal je krijgen maar Ik ben er wel bij. Als een donkere wolk waar de zon achter schijnt wat een soort gouden rand oplevert. Zo wil Petrus de verdrukten bemoedigen. Ook zijn moeilijkheden en verdrukking maar van korte duur. Daarnaast heeft de verdrukking wel zin.

Wat is 70 jaar nou te vergelijken met een nimmer eindige eeuwigheid? We worden voor een tijdje bedroefd. Jezus werd beproefd in de tuin van gethsemane, hij weet er alles van. 

De Statenvertaling zegt in vers 6: menigerlei verzoekingen. In hoofdstuk 4:10  wordt hetzelfde woord gebruikt: menigerlei genade van God. Dat is een weegschaal. De genade is het tegengewicht zodat je de moeilijkheden aankunt en niet alleen hoeft te dragen. 

Een gebeurtenis in je leven kan zowel een verzoeking van satan zijn als een beproeving van de Heer. Al ga ik door een dal dan is Hij mijn bron en mijn vreugd. Ookal zijn de omstandigheden niet fijn. 

Het lijden heeft ook een doel. Geloof wordt vergeleken met goud. Zoals goud zwart is tijdens het winnen moet het "schoon" gemaakt worden. Het moet gesmolten worden door vuur totdat de smelter zichzelf kan zien in het goud. Dat is het goed genoeg. Zo is het ook met het lijden in je leven. God bepaalt de tijd van de beproeving zodat je er sterker van wordt. In de hemel zal geen goudklomp schitterend als het op aarde niet is beproefd. Het toont aan dat je geloof waarachtig is. 

Je kan wel zeggen dat je God vertrouwd maar dat is makkelijk gezegd zolang je het niet zwaar hebt. Dat betekend wel wat maar niet heel veel. Als er moeilijke tijden komen komt het erop aan. Dan heb je de neiging om te zeggen, dit komt niet uit en het is te zwaar. Dan wordt het beproefd. Als je dan volhard gaat je geloof schitteren. 

Vreugde in Hem (8):

Hoewel u hem niet gezien hebt, hebt u hem toch lief. Dat geld niet voor Petrus. Hij heeft met Jezus geleefd. De gelovige die Hem niet hebben gezien houden toch van hem. Hoe kan je van iemand houden terwijl je het niet hebt gezien? Als voorbeeld kan je dan denken aan het nieuwe leven dat groeit in een moeder haar buik, daar hou je van zonder dat je het ziet.

Denk bijvoorbeeld ook aan het verhaal van Izak die een vrouw zocht. Abram stuurde Eliezer om op zoek te gaan naar een godvrezende vrouw. Hij moest het hart inwinnen van Rebekka en geeft hoog op over zijn heer Izak die zichzelf wilde laten offeren, de beloofde zoon van Abraham was etc. Rebekka's hart ging branden voor Izak en ze ging mee. Een dominee is als Eliezer om Hem aan te prijzen. De straf die hij droeg, de klappen die ik moest krijgen. 

Ten diepste is het geloof vrolijkheid. Niet een boost die langzaam weg ebt en kaal blijft. Nee het zou vreugde moeten zijn die steeds groter wordt. 

Verlangen van engelen (12):

De profeten hebben heen gewezen. De apostelen hebben terug gewezen. De engelen zijn begerig om zich hierin te verdiepen. Van alle kanten is er gewezen naar Jezus. Die ons gevallen mensen maakt als zijn kinderen. Dat we straks dichter bij de Heer mogen zijn dan de engelen. Gevallen mensen die dichterbij zullen staan. Ze zijn begerig in te zien hoe dat mogelijk is. Voor de gevallen engelen aan het begin van de geschiedenis was er namelijk geen hoop. Voor de mensen wel dat is zeer bijzonder! Engelen zijn intelligente wezens die oud zijn maar er jong uitzien. Ze waren erbij toen God de aarde schepte. Ze juichten op Zijn werken. Ze weten hoe het in elkaar zit. Ze zijn niet geïnteresseerd in het ontstaan van de aarde zoals wetenschappers in onze tijd. Ze zijn wel geïnteresseerd in het reddingsplan, dat snappen ze niet! 

Heb jij er zin in om te studeren in Zijn woord? De engelen zijn begerig, herken je dat? Heb je zin in het nieuwe kerk seizoen? 

Net zoals er wiskunde is voor basis school, voortgezet onderwijs en hoger onderwijs zo zijn er geestelijk ook verschillende niveaus. Zoals er qua wiskunde veel meer is dan 2 keer 2 is er geestelijk veel meer te ontdekken en leren! 

Categorieën