5 februari 2023

Gevoed met overvloed

Predikant:
Bijbeltekst: Lukas 9: 10-17
Dienstsoort:

Samenvatting

Voor het gebed spreekt de predikant uit dat het zijn wens is dat iedereen zonder uitzondering wordt gevoegd zoals ook destijds bij de wonderbare spijziging.

 

Dit wonder is anders dan alle wonderen daarvoor. Daarvoor was er altijd een verlangen of behoefte. Zij die genezing nodig hadden gingen naar Jezus. Dit wonder ging over gezonde mensen, het lijkt overbodig. Toch is het gebeurd, Jezus voorzag meer dan 15.000 mensen zonder dat zij er om vroegen.

Dit wonder was niet voor de aardigheid. Waarom deed Jezus dit. Om te laten zien wie hij is! Genezingen kwamen vaker voor, hoewel minder vaak dan bij Jezus, maar dit is uniek. Het is een woestijnachtige plek, waar brood en vis is. Dit doet denken aan de periode van Israël in de woestijn waar ze manna ontvingen van God. Daarom wordt het zichtbaar, deze, Yeshua is gezonden van God. De Ik ben die Ik ben. Manna smaakte naar honing, voorsmaakje van het beloofde land wat overvloeide van melk en honing. Predikant hoopt dat gemeente ook gevoed wordt met dezelfde overvloed.

Nu het wonder zelf. De mensen wisten niet wat hen stond te wachten destijds. De discipelen moesten beginnen met het verdelen van de groepen van 50. Jezus droeg het brood op aan zijn vader, daarna was er genoeg. In Johannes 6 zegt Jezus, kijk niet alleen naar het brood wat u gegeten hebt, maar naar mijn lichaam. Uitnodiging aan de gemeente om mee te gaan naar Getsemane. Daar had Jezus alleen zichzelf, en Hij laat zich breken. Hij heeft U Me. Op Golgota is het vervolg, Zijn lichaam wordt gebroken voor ons. Niemand zat erop te wachten, net als bij de wonderbare spijziging. Hij deelt het uit, voordat u iets heeft verlangd. Er is geen onderscheid, het is voor iedereen.

Vraag aan de gemeente of ze op de overvloed van God zitten te wachten. Misschien zegt u: 'ik weet niet of dit wel voor mij is'. Boek Arjan van Veelen over Rotterdam. In Rotterdam gaat het om efficiëntie, maar aan efficiëntie ga je kapot. Het moet steeds sneller, maar dat sloopt ons. Hoe gaat het met u? Komt u nog ergens aan toe, of is het moe moe moe? Jezus ziet u en Hij wil u voeden. Eet alstublieft als u thuis wil komen en niet wil eindigen in het verderf. Dit is eenzijdig Godswerk. Misschien voelt u de leegte doordat u met van alles bezig bent, maar niet bij hem. Social media is zoet, maar niet goed. Wat levert schermtijd op?

Nu over uitdelen.  U wordt ook geroepen, bij uw kinderen. Woorden en daden, het gaat samen op. Hoe gaat dat in uw leven? Komt u alleen op zondag? Jezus geeft ons iets te doen wat we kunnen, Hij vraagt nooit het onmogelijk. Deelt u ook uit, om te beginnen aan de kinderen. Het zou raar zijn als u dat wat u op zondag ontvangt niet uitdeelt, maar achterhouden. Als u niet uitdeelt, moet u zich afvragen hoe u dat gaat verantwoorden. Dit gaat niet vanzelf, dus neem de tijd en bidt tot God of Hij zorgt voor overvloed. Zult u niet rusten voor het zover is?

 

Categorieën