22 november 2020

Het begin van het einde

Predikant:
Bijbeltekst: Genesis 18:1-33
Dienstsoort:

Samenvatting

Daarna verscheen de Heere aan Abram bij de eik. Waarna? Nadat God hem weer had opgezocht met de belofte van een zoon. Waarom zo snel al weer? Het gaat er vertrouwd aan toe tussen God en Abram, alsof er geen afstand is geweest. Terwijl dat de voorgaande 13 jaar niet het geval was. Vergeven is vergeten bij God!

God komt als een schijnbaar toevallige voorbijganger vergezeld door 2 engelen. Bijzonder dat Hij vaak ‘klein’ en onopvallend voorbij komt/verschijnt. Dat doet Hij voor ons zodat wij het aankunnen. Een blad, dagboek, lied of stuk Bijbeltekst dat je leest, opeens is God daar die tot je spreekt en aan je voorbij komt. Of zoals hier via onverwacht bezoek. Het is niet niks dat God zo met je om gaat! Dit bezoek van God was bewust gepland om Abram een hart onder de riem te steken. Zijn belofte die zo onbegrijpelijk lijkt, en lastig te geloven, God weet het en komt Abram weer opzoeken. Ik ben er, Mijn genade is genoeg voor jou! Wat je ook denkt en voelt over jezelf of wat Ik over je heb gezegd. Elke week komt hij zo ook aan ons voorbij.

Het bezoek was ook om Sara over de streep te trekken zodat ze het in het schijnbaar onmogelijke zou geloven. Het was namelijk een belofte voor hen beide. Door de Heere wordt ze erbij gehaald. God wil dat ze het uit zijn mond hoort. Over een jaar zal Ik bij je terug komen en zal Sara een zoon hebben. Ze lacht schamper in zichzelf, daar is het nu veel te laat voor denkt ze. Begrijpelijk dat ze zo reageert.

Pas als ze door heeft wie het zegt wordt ze angstig en ontkent ze dat ze gelachen heeft. God weet wat er gebeurd, al is het onzichtbaar voor de mensen. Zou voor Mij iets te wonderlijk zijn? God deed beloftes aan Abram maar ook aan ons. Vandaag is het eeuwigheidzondag, alles waar we nu mee te maken hebben, alles zal nieuw worden! Geen pijn, stress, aftakeling etc meer.

Dat is de ongekende belofte voor ons! Wat Hij heeft beloofd dat gebeurd! Hij heeft geduld en onze planning is vaak niet afgestemd op de Zijne maar het komt uit! De bijbel staat vol met bewijzen dat zijn woorden uitkomen. Ik zal Abram tot een machtig volk maken en alle volken zullen in hem gezegend zijn. Tot op de dag van vandaag gelden deze belofte. Daar zijn wij het levende bewijs van!

Het kwaad zal vergaan, er komt een moment dat God recht doet. Een verschrikkelijk moment maar wat zou Hij voor een God zijn als Hij het kwaad niet straft?! Het is heftig maar ook mooi. God verneemt de roep van de zonden die vanuit Sodom komt. Ik zal kijken, God doet onderzoek en gaat zelf kijken! Als er gericht komt zal het eerlijk gaan en zal Hij recht doen.

Trots, overvloed, zorgeloos leven en ze alleen maar voor jezelf leven zijn de zonden die over Sodom onder andere vermeld worden (Ezechiël 16:49). Dat is ernstig voor God.

Abram doet een beroep op het recht en de goedheid en trouw van God. Abram denkt aan zijn familie (Lot) maar ook aan de andere mensen in Sodom. Hij gaat tot het uiterste en stopt bij 10 rechtvaardigen.. Jezus ging verder, hij vraagt er niet eens naar. Wees genadig voor alle mensen. Deze ene Rechtvaardige maakt redding mogelijk voor alle mensen!

Categorieën