5 maart 2023

In gesprek met God (16) – Een veelbelovend pleidooi (HC zondag 52b)

Predikant:
Bijbeltekst: Psalm 145:1-13
Dienstsoort:

Samenvatting

Hoe besluit je je gebed zo klinkt de vraag uit de catechismus. Is het nee heb je, ja kun je krijgen? Jezus leert het ons anders al is het de vraag of het slot pleidooi uit de mond van Jezus is gekomen. Het is wel bijbels! Het begon: onze ABBA die in de hemel zijt.. dat is heel dichtbij en heel ver weg tegelijk. Op grond van die werkelijkheid dat je niet maar wat in de ruimte roept maar roept naar een die met barmhartigheid is bewogen.

 

Een God die je graag hoort, Zijn oor tot je neigt die wacht op je stem. Die het meest geëerd wordt als je een beroep op hem doet. Net zoals je kind die je nodig hebt, het zou wat zijn als het naar de buren zou gaan als ze wat nodig hebben dan zou je gekrengd zijn!

 

Hij wil ons van het Zijne voorzien dat wat door Jezus is bereid. Al is de schuld groot, zijn genade en vergeving is veel groter! Wij mogen iedere dag daar met vreugde gebruik van maken. Dat wordt toch niet gewoon? Iedere dag 24/7 kan je bij Hem terecht. Ongelofelijk wat een overvloed! En daarbij nog is Zijn geest die alles mee brengt wat wij te kort komen. Worden wij uit onszelf wijzer, vertrouwder met God? Kan jij op eigen kracht de boze aan? Waar haal jij je kracht vandaan?

 

Zijn genade in jou tekort en zijn geest. Dat is het hele verhaal en dat wordt uitgewerkt in dat gebed wat Hij ons op de lippen heeft gelegd. Hij moet smeken of wij alsjeblieft deze heerlijkheid van Hem willen ontvangen, dat is nog het bizarre ook. Hij begint te bidden, God zelf. Opdat jij een ik terwijl Hij aan een kruis ging bij je langs komt zodat we voor Hem op de knieën gaan.

 

Je doet Hem groot verdriet als je je heil bij de buren (andere goden) zoekt. Enig idee hoeveel je verdriet je Hem daarmee doet? Om Jezus wil vind je gehoor. Niet op grond van ons goede bidden maar op grond van zijn belofte en Zijn hart! Dat is veel zekerder want ons hart is zo wispelturig als wat. Dat is nog eens evangelie! Voel ik er genoeg voor is niet bepalend, wat Hij voor jou voelt is bepalend.

 

Kleine toepassing: Bedenk is voor zijn aangezicht of je iemand op je hart mag krijgen om diegene uit te nodigen voor de Alpha cursus, maak er een gebedspunt van. Dat je vrijmoedigheid mag hebben om iemand uit te nodigen hiervoor. Zodat anderen ook kunnen genieten van de goedheid van de Heer.

 

  • Van U is het koninkrijk
  • En de kracht
  • En de heerlijkheid
  • Tot in eeuwigheid

 

U hebt ons alle goed te geven en dat is Zijn verlangen. We kunnen er voor danken want alles is bereid en Hij wil het aan ons kwijt. Wij hoeven God niet te overtuigen want van U is het koninkrijk. Hij verlangt het veeleer dan wijzelf!

 

De kracht is van Hem, Hij heeft de mogelijkheid om in de eerste plaats mensen te brengen zodat Zijn woorden kunnen worden uitgedeeld. Ik aanbid U vanwege de kracht van Uw liefde. Dat geeft vertrouwen. De kracht om ieder van het nodige te voorzien. Je bid wel is voor je kinderen en kleinkinderen en dat kan al snel veel worden. Voor God is dat geen enkel probleem.

 

Het is Zijn eer te na om niet te doen wat Hij heeft beloofd en dat is Zijn heerlijkheid. Tot in de eeuwigheid wat betekend geen dag uitgezonderd! Dat is hier en nu zonder einde, en daar mogen we op door. Dat is nog niet de volle erfenis maar wel alles wat Hij heeft beloofd in deze 6e beden en straks krijgen we al het Zijne. Al je verlangens zullen dan werkelijkheid worden, al je tranen en al het tekort wordt dan van je ogen gewist.

 

Amen = het zal waar en zeker zijn. Dat kan je zeggen omdat Hij is wie Hij is. Weer gaat het niet om jezelf en je eigen gevoel of verlangens. Je kunt dus met een gerust hart amen zeggen. Dat heeft het laatste woord.

Categorieën