23 oktober 2022

In gesprek met God(12) – Overbodig of broodnodig?

Predikant:
Bijbeltekst: Deuteronomium 6:10-12, Psalm 18:26-37, 1 Timotheus 6:17-19
Dienstsoort:

Samenvatting

Geef ons heden ons dagelijks brood. Is dat niet geweldig dat Jezus ons deze bede op de lippen heeft gelegd? En daarmee ons zegt dat we er in het alledaagse leven er niet alleen voor staan. Hij heeft niet alleen oog voor onze ziel maar ook hart voor ons bestaan en ons lichaam. Dat we er niet aan tekort komen en dat Hij wil voorzien aan dat wat we nodig hebben. 

Zo mogen we onze zorg Gods zorg maken. 

Deze bede heeft ook iets lastigs.. waarom zou je je hand bij God ophouden als alles loopt op je werk, je koelkast vol is en je nergens aan tekortkomt? Mooi gebed maar is het niet een beetje een slag in de lucht? Het gebed is geen garantie op geluk of dat het je beter afgaat dan mensen die om je heen leven en niet bidden. Het bed heeft zin leren we a.h.v de volgende punten:

  • Uiting van afhankelijkheid en dankbaarheid
  • Claim in vertrouwen
  • Gebed dat je in beweging zet

Het minste wat je kunt doen is alsjeblieft en dankjewel te zeggen tegen degene die het leven heeft gemaakt. Die jou heeft gemaakt met de talenten die je bezit. Daar heb je zelf niet voor gezorgd, het is geschenk van de hemel. Daarbij doet God veel meer achter de schermen dan wij beseffen. Net zoal kinderen niet doorhebben dat pap of mam de was, eten en alles in het huis regelen. 

Zoals we in deze samenleving leven waarbij de meeste genoeg hebben. Er eten en zorg is voor iedereen. We zijn er zo aan gewend en kijken er niet van op maar hebben de afgelopen periodes wel gezien dat het niet niet altijd zo vanzelfsprekend is. Het is zomaar wankel en onzeker. We moeten ons oefenen om te leven bij de bron en te vragen aan God: geef ons vandaag. Zo kunnen we oefenen voor als de nood aan de man komt.

Dit gebed is een claim van vertrouwen. Kunnen we wat claimen bij God? Geef.. hebben we daar recht op? Jezus leert ons zo te bidden. Niet omdat je het verdient hebt maar omdat die Ene ervoor hing en het voor ons heeft bereid. Ons gebroken leven, de vloek trof Hem en Hij kwam aan alles te kort, zelfs geen druppel water aan het kruis. Hij heeft voor ons geleden en had nergens meer recht op, dat hebben wij verdient. Daarom mogen wij zeggen: geef omdat ervoor is betaald. Wij mogen komen claimen uit genade om Jezus wil, dat is toch bizar! 

Er staat wel brood, geen slagroom gebak. Dat brood staat voor hetgeen wat we nodig hebben elke dag. De erfenis krijgen we nog niet maar het voorschot wel. Genoeg voor vandaag. Daar mogen we om komen. Geef ons heden ons dagelijks brood. Het gaat om de omgang met God. 

Bukken en rapen iedere dag zoals het manna in de woestijn. Dat wat je nodig hebt aansluit op je mogelijkheden. Zodat Hij erin is met zijn zegen bij alles wat je doet. 

In psalm 18 wordt dat mooi verwoord. U maakt mijn voeten als die van hinden. Met God erbij kan je dingen bereiken die je zonder God niet zou bereiken. Hij oefent mijn handen voor de strijd. Tuurlijk je moet zelf oefenen maar met Hem is het succesvoller. Het maakt verschil als je leeft uit dat wat Hij geeft.

Dit mag je ook bidden als het leven om te huilen is. Als je niet werken kunt, waar blijft het brood dan? Dan toch is Hij erbij. Hij doet mijn duisternis oplichten staat in psalm 18. In de tranen kan je Hem ervaren. Dat is dan je brood. 

Deze bede zet je ook in beweging. Met dat we dit bidden naar Jezus eigen bevel. Geef ons, waar houd dat op? Volgens mij is het een wereldwijd bereik. Dat maakt je kritisch op bijvoorbeeld je consumptie gedrag. Paulus zegt: rijke je moet ook omkijken naar de andere, wees rijk in goede werken en delen! De bijbel spreekt over 10e. Dat is niks teveel gevraagd. Verplicht belasting betalen is gewoon goed, anders deden we het niet. 

Het maakt je ook kritisch op hoe je met de aarde en natuur omgaat. Dat is dan misschien een druppel op de gloeiende plaat maar geeft je een rein geweten tegenover God. 

Categorieën