22 augustus 2021

Johannes 5:1-18

Predikant:
Bijbeltekst: Johannes 5:1-18
Dienstsoort:

Samenvatting

ezus gaat voor een feest naar Jeruzalem maar gaat niet naar de tempel. Hij bezoekt eerst een plaats waar zieke mensen zijn. Blijkbaar zoekt Jezus niet alleen mensen op bij feesten etc maar ook mensen die op een zijspoor zijn geraakt vanwege ziekte.

Jezus vraagt aan een man die 38 jaar lang ziek is geweest: wil je beter worden? Deze man begint een heel verhaal over dat hij niemand heeft die hem kan helpen, en hij zit vast in zijn eigen wereld. Hij kan alleen nog denken in de mogelijkheden die hij voor zich ziet. Hij denkt alleen aan het badwater waardoor mensen genezen konden worden.

Hij was toch wel een beetje een hopeloos geval, maar goed stel dat jij zo lang ziek bent. Zou je dan nog strijdbaar zijn? Jezus ziet deze man. Vanmiddag komt Jezus langs bij ons en Hij ziet u en mij. De vraag is: wat ziet Jezus als Hij naar jou kijkt? Een vrolijk opgewekt mens? Een mens die vastgelopen is en opgewekt moet worden?

Jezus zet het leven van deze man in beweging. Hij zegt namelijk: neem je bed op en wandel. Zo geld dat voor ons vandaag de dag ook. Jezus stelt ons dezelfde vraag: wil je genezen worden? Je kan Jezus een heel verhaal vertellen net zoals deze man.. dat mag ook! Jezus luistert naar je en is geïnteresseerd. Hij kent jou en je verhaal en toch wil Hij luisteren. Vandaag zegt Jezus tegen jou: sta op.

Beter worden/heel worden is niet altijd fysiek gezond zijn. In Bethesda werd er ook maar 1 man genezen. Als je vast zit, in de knoop en je het niet meer weet dan kan Jezus je helpen. Hij roept je op te leven in het koninkrijk en te doen wat bij dit koninkrijk hoort. Hij zegt: sta op! Zet een stap naar nieuw contact naar een ander, of wat het ook zal zijn. Datgene wat je stiekem al eerder had willen doen en wat goed is voor de ander.

Misschien denk je dat is wel erg makkelijk gezegd. Als het zo makkelijk was had ik het al gedaan. Het is niet makkelijk en soms lukt het ook niet. Het verschil zit hem in het feit wie dat tegen je zegt: sta op. Jezus zegt dit tegen jou, Hij is de opgestane Heer! Hij zegt tegen jou sta op en pak Mijn hand. Hij werkt in jou leven met opstandingskracht. Soms heb je dat nodig dat iemand dat tegen jou zegt en vandaag is het Jezus die dat tegen je zegt.

Het kan zijn dat je daar niet zo’n zin in hebt. Het heeft gevolgen als je op staat en leeft met Hem. Als hij je in beweging zet ga je veel verder dan datgene wat je zelf voor de hand liggend vind. Dat kan gaan botsen met gewoonte en zekerheden in je leven op verschillende gebieden.

Jezus breekt bijvoorbeeld de gewoontes voor het houden van de sabbat. Voor de Joodse leiders was het houden van de sabbat het cruciale teken om te laten zien dat je voor God leefde. Voor hen was het dus schokkend dat Jezus met de sabbat anders omging dan hun gewend waren te doen.

Deze geschiedenis laat zien dat het om meer gaat dan alleen de genezing van deze man. Het gaat ook om het geloof om op te staan. Zit er geloof achter je gelovige gewoontes? Bidden, naar de kerk gaan etc?

Jezus komt de man later nog een keer tegen in de tempel. Jezus waarschuwt hem om niet te zondigen zodat hem niet iets ergens overkomt. Je kan hier niet uit afleiden dat er een verband is tussen ziekte en zonden. Jezus ontkent in de evangeliën ook dat er een verband is tussen zonden en ziekte.
Jezus heeft met de genezing van deze man ook nog is anders gedaan. Hij heeft hem vergeving gegeven voor alles waar deze man in vast zat ook geestelijk. Een nieuw begin voor deze man zowel lichamelijk als geestelijk. Zorg dat je op het spoor van zijn koninkrijk blijft!

Jezus ziet je vandaag op je matras en zegt: sta op, neem je verantwoordelijkheid, ga met Mij mee op weg naar het koninkrijk van God.

Categorieën