4 oktober 2020

Leven dat zich vermenigvuldigt

Predikant:
Bijbeltekst: Genesis 13:5-18
Dienstsoort:

Samenvatting

Abram was teruggeroepen door God. Abram is terug in het lichtend aangezicht van God. De Heere gaat door met waar Hij mee begonnen was, zonder verwijten, alsof er niks was voorgevallen. God ziet ons graag terug komen, Hij verheugd zich over ons met gejuich als we op onze schreden terugkeren. Vanochtend gaat God door, als een bevestiging. Hij deelt brood en wijn uit. ‘Proef Mijn liefde voor jou’. Abram deed niet alsof er niks gebeurd was. Abram was een ervaring rijker en een illusie armer. Hij werd een ander mens, met name toen hij weer bij het altaar kwam.

Vanwege de overvloed aan zegen voor Abram en Lot krijgen zij ruzie, er is onvoldoende ruimte voor elkaar. Abram gaat hier mee om zoals God met hem om gaat. Lot en Abram zijn broers. De viering van vanochtend moet iets aanwakkeren van wat we bij Abram zien. God ‘staat er niet boven’, Hij komt er in! God zocht verzoening. Dat doet Abram ook. Dit geldt ook voor u en mij. Leven en liefde willen zich vermenigvuldigen.

Abram wordt heel gul en royaal. Hij geeft het Lot voor het kiezen. Abram weet dat hij in God niks tekort komt. Daarom is hij niet alleen gul in woorden, maar ook in daden. Daar sluit het Avondmaalsformulier mee af. Leven van Gods gulheid en zelf gul worden, dat is één geheel. Als je weet dat je in Hem niks tekort komt, wat kun je dan om je heen doen? Zo leeft Abram ook; eerst de ander, eerst Lot. Dan kom je niks tekort, dat heeft Jezus gezegd. Als je barmhartigheid bewijst zal je barmhartigheid bewezen worden. Dan komt er een stukje hemel op aarde in de kerk.

Lot liep tot nu toe mee in de schaduw van zijn oom Abram. Later in Sodom blijkt dat wat Abram heeft gezaaid, wortel heeft geschoten in het leven van Lot. Lot moet je niet zomaar wegzetten. Lot is ambitieus, daar is niks mis mee. Hij heeft een succesvol bedrijf opgebouwd. Zakelijkheid wordt in de Bijbel niet veroordeeld. Ambitieus als Lot is, lacht de Jordaanvallei hem toe. Lot kiest voor het vruchtbaarste deel. Zijn keuze wordt niet veroordeeld, niet door Abram en niet door God. Lot krijgt van God het voordeel van de twijfel. Dat krijgen wij vandaag ook. De Bijbel verbiedt ons niet van alles, we krijgen keuzevrijheid. Echter, alle aardse rijkdom waar we voor kiezen vergaat. Het kan zijn dat je zegt; Hij is mijn leven. Maar intussen kan het gebeuren dat je zaak wel opgroeit, maar dat je zelf niet opwast. Dat je zelf geen vruchten meer krijgt. Als dat zo is, nodigt God je uit aan Zijn tafel. Amen.

Categorieën