26 augustus 2018

Lijden in Gods hand!

Predikant:
Bijbeltekst: 2 Korinthe 4:17
Dienstsoort:

Samenvatting

2 Korinthe 4 vers 17: Lijden in Gods hand!?
Want onze lichte verdrukking, die van korte duur is, brengt in ons een alles overtreffend eeuwig gewicht van heerlijkheid teweeg.

Een gereedschapskist, stopwatch, klok en weegschaal staan op de zondagsbrief. De klok gaat over de korte duur van de verdrukking, de weegschaal staat voor het alles overtreffend eeuwig gewicht. Korte duur staat tegenover eeuwigheid, licht tegenover gewicht, verdrukking tegenover heerlijkheid. In vergelijking met het gewicht van de heerlijkheid is de verdrukking licht, zegt de tekst.

Vingerwijzingen daarin
We kunnen een gouden beker hebben, maar wat zit daarin? Heeft u een schat onder uw huis en woont u daar onwetend boven? Wie of wat is uw afgod die u van God afhouden.
Gods doen is enkel majesteit en wijsheid die wij vaak niet zien. Het is als een klok vol radertjes die ervoor zorgen dat het uurwerk loopt. Onderweg naar de hemel komen we strijd tegen, we ervaren de pijn van het lijden als christen. Er is eerst twijfel of ik wel echt geloof, daarna zijn er vragen over mijn levenstaak die zo zwaar lijkt. Maar Hij geeft ons kracht in onze zwakheid. We kunnen ook twijfels hebben over de weg die God met ons gaat, maar Hij geeft ons licht op ons pad.
De eerste vingerwijzing is boven: God is wijs en liefdevol. Het is als een borduurwerk van een kroon met een mooie voorkant en een achterkant vol draden en een onzichtbaar patroon. Drie draden zijn er: de gouden draad van genade/ liefde, de blauwe draad van Gods trouw en de rode draad van het lijden. Hij is de wever en weet de uitkomst.
De tweede vingerwijzing is vooruit: er is hoop. God kent Zijn tijd, Hij weet de uitkomst van onze levenspuzzel. Onze vraagtekens worden omgebogen tot rechte uitroeptekens van liefde, wijsheid en trouw. We worden getroost en God maakt ons blij na onze zuiverende loutering. Hij houdt de tijd bij en blijft bij ons.
De derde vingerwijzing is naar binnen; naar de ziel. God werkt aan op de eeuwigheid aan. Gezondheid en maatschappelijk leven trekt God soms kapot; omdat het je in de weg staat voor de eeuwige vreugde en het redden van je ziel. Lijden is niet zinloos.
De vierde vingerwijzing is de beproeving van een gelovige. Maar God bepaalt de lengte.
De vijfde vingerwijzing is geestelijke zegen en groei in en door het lijden. Snoei geeft groei. God kan je gebruiken, omdat je weet waar je over praat. Je leert in het lijden God beter kennen.

Verwerkingen daarvan
Wat doen alle aanvallen van buiten en het lijden met mij? Brengt het mij bij God en ga ik zingen of lezen in de Bijbel.
Zorg ik voor of bid ik met mijn naaste in nood?

God aanschouwt de moeite en het verdriet en we mogen het in Zijn handen leggen. Zijn almacht brengt ons bij het kruis, waar Zijn Zoon schitterde in almacht en liefde van de Vader. Daar is verzoening en begint de vergeving.
Wat de toekomst ook brengt; God is almachtig en Hij heeft Zijn gereedschapskist om ons na het lijden tebrengen in Zijn eeuwige heerlijkheid.

 

Categorie├źn