7 augustus 2022

Raadsel en Roeping

Predikant:
Bijbeltekst: Efeze 5:6-20
Dienstsoort:

Samenvatting

De preek wordt behandeld aan de hand van 3 punten namelijk:

  • Sluipend proces
  • Onomwonden proclamatie
  • Heilzame praktijk

 

Is het geen raadsel dat we heel goed weten wat goed en fout is en dat ook heel goed bij anderen kunnen aanwijzen en je er intussen zomaar zelf in verzeild raakt en daar soms nog plezier aan beleefd ook? Het kan zelfs opluchten en vrijheid geven voor je gevoel.

 

Je zou denken als je tot inkeer bent gekomen en voor God hebt geknield en overgegeven hebt dan maakt dat een groot verschil. Toch ook dan kom je hiermee in de knoop. Het wil er zomaar niet van komen het goede doen en voorbeeld volgen van Christus.

 

Sommigen zeggen dan, ik ben ook maar een mens dus ik kan er weinig aan doen. Maar Paulus zegt: Je bent een geliefd kind van de Heere! Dus het valt niet goed te praten met smoesjes. Paulus zegt in Romeinen: het goede van God wat ik wil doen dat doe ik niet en het kwaad wat ik niet wil doe ik wel. Hij herkent zich er dus in en staat er zeker niet boven. Het is een raadsel.

 

Paulus zegt niet alleen, het is niet anders, gelukkig is er genade. Hij zegt ook in filipenzen 3: ik hervond mijzelf in hem en doe er alles aan om op te staan in Hem. Ik jaag ernaar om mijn roeping te vervullen namelijk: te zijn als God en te kijken, praten en doen zoals God het zou doen.

 

Het eerste punt gaat hierom, het is een sluipend proces. Je wordt zomaar stiekem misleid met inhoudsloze woorden. De woorden die gesproken worden in de media, de mensen om je heen en in jezelf etc komen die vanuit Christus of niet? Dat is een belangrijke vraag!

 

Het onderwerp van de Gay pride 2022 is: wees jezelf en hou van wie je wilt. Laat je niks gezeggen en vier de liefde met wie je maar wilt. Inhoudsloze woorden zegt Paulus. Het mooiste wat God gegeven heeft namelijk intimiteit en seksualiteit tot genot en opbouw van elkaar wordt hiermee kapot gemaakt. U denkt toch niet dat als we aan elkaars lusten zijn overgeleverd we hier van worden opgebouwd?

 

Wees geen metgezel met de kinderen van de ongehoorzaamheid. Dat kan erg lastig zijn. Je hebt vrienden die niet met God omgaan. Moet je dan al je vriendschappen opzeggen? Nee niet perse maar vind je het niet moeilijk dat je vrienden niet met God omgaan? Misschien moeten we wat radicaler zijn met onze vrienden. Wat het kan je negatief beïnvloeden en je van God vandaan trekken! Misschien zeg je dan ik kan toch tot zegen zijn juist voor deze mensen? Dat klopt zeker maar roept wel wat vragen op namelijk:

  • Hoe ga je dat doen, tot zegen zijn? Ben je dan altijd duidelijk en consequent dat Hij je nummer 1 is.
  • En als je uit gaat, verwijderd je dat van je Vader? Jezus ging met hoeren en tollenaars om maar dat zorgden nooit voor verwijdering tussen Hem en zijn vader.

 

Wat of wie trekt mij af van Christus? Wat zijn zinloze woorden waardoor ik wordt misleid?

 

U was duisternis maar nu licht! Overweeg die worden is deze week. Mag Jezus vandaag is langskomen? Dat je samen met Hem aan tafel zit en jou gedachten en argumenten aan Hem voor dragen. Over je bezit en omgang met seks, drank etc. Heb je de moed om dat met Hem te bespreken? Heer wat wilt u? Hoe kijkt u hier tegen aan? Dat lijkt mij de beste remedie om het licht in je leven terug te krijgen! Wandel als kind van het licht.

 

De vraag is wat willen we voor gemeente zijn? Dobberen we mee op de genade mee in de geest van de tijd? Hebben we de moed om elkaar aan te spreken en aan te sporen om Jezus na te volgen en volgens Hem te leven?

 

Ontwaak en sta op uit de doden jij die slaapt. Wordt wakker open de gordijnen en laat het licht schijnen. Dan zal Christus over je lichten! Er is genade voor jou, ookal wil je het niet ontvangen. Slaap niet dood, sta op en Christus zal er voor je zijn!

 

Als je dan op staat, hoe hou je de gang erin? Moet je dan van alles? Je moet er van blijven zingen zegt Paulus. Zing voor Hem en aanbid Hem, dank Hem in je liederen!

Categorieën