12 februari 2023

Wat zeg je als je deze dingen ziet gebeuren?

Predikant:
Bijbeltekst: Mattheus 24:1-14
Dienstsoort:

Samenvatting

Deze week zijn we opgeschrokken door de aardbeving in Turkije en Syrië. De verwoede pogingen om levenden te vinden tussen het puin. We hebben de foto’s en filmpjes gezien. Geschokt van deze ramp kwam er hulp op gang vanuit iedere hoek om te doen wat we kunnen. Goed dat het gebeurd en het raakte me. Zoals het iedereen geraakt zal hebben.

Dit kunnen we toch niet voorbij laten gaan zonder er met elkaar over na te denken? Terwijl al dat verdriet en leed aan ons voorbij kwam. We kunnen niet weg kijken en alleen maar bezig zijn met ons zelf. Maar wat zeg je dan, zoeken naar ware woorden. Dan kom je uit bij de woorden van Jezus die we hebben gelezen in Matheus 24.

Jezus draait er niet omheen en benoemd datgene wat wij vandaag zien en de afgelopen tijd gezien hebben. Hij kijkt niet de andere kant op en legt er de vinger bij. Dit ga je meemaken in de wereld van nu. Het hele hoofdstuk is er vol van, het gaat niet zomaar rustig en kabbelend voorbij.

Het antwoord op de vraag van de discipelen. Als ze samen zijn met Jezus. Zeg ons wanneer zal dit gebeuren en waaraan kunnen we aflezen dat het einde is gekomen? Jezus antwoord en er komen 4 dingen voorbij:

  • Groeiende misleiding
  • Blijvende verwoesting
  • Doorgaande afval
  • Voortgaande verkondiging

Pas op dat niemand u misleid. Als je heil zoekt dat moet je bij mij wezen, ik ben de Messias. Dat kan op allerlei manieren, mensen die zich voordoen in moeilijke tijden, ik leid iedereen er wel doorheen.  Ze beloven de mooiste ontwikkelingen waardoor we ons lijden kunnen minimaliseren. Messias van de AI. Messias van de digitalisering. Wat zal ons redden? Wat zal de aarde redden? We doen ons best om er uit te komen met elkaar.

Jezus zegt pas op dat je niet verleid wordt. Ook de Great Reset die misschien bedoeld is voor het goede gaat dit niet kunnen oplossen.

De geschiedenis heeft het trouwens bewezen. We zitten vast aan onze rijkdom en economie. Wij snoepen alles op ondanks alle technologie en kennis. De zonden in ons hart zal altijd weer roet in het eten gooien. Dat zal door ons niet worden teniet gedaan! Het zal gaan zoals Hij zei. Je zal geruchten horen van oorlogen, er zullen hongersnoden zijn, besmettelijke ziekte en aardbevingen. Wij houden onze verantwoordelijkheid zeker! Om op te staan tegen onrecht, de aarde niet uit te putten, juist te consumeren etc! Intussen zegt Jezus je krijgt het er niet onder ondanks de inzet. Zoals de natuurrampen die opkomen niet tegen gehouden kunnen worden.

Al worden wij niet getroffen door een aardbeving, op een dag dient de dood zich ook aan ons aan. Het zijn de weeen die de voorbode zijn voor de laatste wee van het gericht.

In dit bestaan is geen toekomst. Dat is wat we leren uit deze situaties en uit de woorden van Jezus! De weeen vertellen ons ook dat de verlossing in aantocht is!

Categorieën