Weet wat je eet
Samenvatting
- Verootmoediging van Josia
- Verheuging van Jeremia
- Verwerping van Jojakim
Verootmoediging van Josia
Je kunt niet alleen voedsel eten, maar ook letters. Studenten eten vaak hier en daar wat, net hoe het uitkomt. Ook geestelijk. Het winterwerk begint weer, het woord van God gaat weer overal open. God laat van zich horen en vraagt een reactie van ons! Je ziet de reacties van Josia, Jeremia en Jojakim.
Tijdens de tempelschoonmaak wordt een boekrol gevonden. Het raakt Josia, hij schrikt en hij verootmoedigt zich. Het begin van een opwekking! Als God Zijn vinger op onze rotte plekken legt, slaat dat naar binnen. Ezechiël en Johannes krijgen ook de opdracht op een boekrol op te eten: in mijn mond was het zoet, maar in mijn buik was het bitter staat er. Wat betekent dat? Hier zien we de bitterheid, het slaat naar binnen. Hoe was dat bij Jeremia? Hij moest het oordeel preken en dat viel wel bitter! Net als de uitwerking, want niemand bekeerde zich. Als je ontdekt dat we allemaal ongeneselijk ziek zijn, moet je God gelijk leren geven. Dat is bitter. Net als wanneer je bedenkt wat er gebeurt met de mensen om je heen die God niet willen, hoe het met hen zal aflopen. Het is bitter dat er zoveel christenen zijn die het boek van God niet verslinden. We hebben het te druk om een kwartiertje tijd te nemen voor onze Geliefde…
Verheuging van Jeremia
Als je hoofdstuk 15 leest, zie je iets dramatisch: Jeremia vervloekt zijn geboortedag. Hij heeft crisis, er zijn veel leugenprofeten. Ze zeggen allemaal ‘Vrede, vrede, geen gevaar’, ‘komt goed, mensen!’ Maar het komt niet goed als we Hem niet leren kennen die ons goed moet maken. Onze tekst is een lichtstraaltje: Uw Woord is mij tot vreugde! De Heere zegt in vers 20: Ik ben bij je! Een les voor het winterwerk is dat we zelf eerst moeten eten als leidinggevenden, zodat het je eigen wordt, en het daarna doorgeven.
Corrie Ten Boom moest eens vlak na de oorlog spreken voor een groep studenten. Zij gaf hen chocola. De studenten bedankten haar. Ze zei: Jullie stellen helemaal geen vragen over deze chocola, je eet het op, maar je ontleedt het niet. Zo is het ook met de Bijbel. Je mag het opeten en erdoor gesterkt te worden, je hoeft het niet alleen maar te ontleden en helemaal te begrijpen. Waarom smaakt de Bijbel ons niet? Omdat we het zo vluchtig lezen. Zijn we vlinders of bijen? Een vlinder fladdert onrustig, neemt hier en daar eens wat. Lukraak wat teksten lezen. Een bij graaft zich in de kelk en overleeft de winter omdat hij zo graaft in het Woord van God! Dan leer je de zoetheid proeven. De kamerling had inderdaad al Jesaja 1-52 gelezen. En dan komt hij bij dat prachtige hoofdstuk 53 en dat is hem tot vreugde voor zijn hart. Als je de tijd voor God neemt, krijg je de smaak te pakken. Dan smaakt de Bijbel naar meer! Hou jezelf eens in de gaten, raak je geestelijk niet ondervoed? Kijk uit dat je niet selectief de Bijbel overdenkt. Niet alleen de beloften, maar ook de geboden van de Heere! Het Woord van God smaakt naar de Heere Jezus. Hij die is geboren in het Broodhuis (Bethlehem) in een voerbak. Hij, het Brood des Levens, dat gebroken is tot een volkomen verzoening van onze zonden! Ik heb vreugde en blijdschap in mijn hart, want Jezus droeg voor mij de smart.
Verwerping van Jojakim
In de hel liggen alleen maar tijdverspillers. Als je teveel ondervoed raakt, dan sterf je geestelijk. Jojakim mikt stukje voor stukje het Woord van God in het vuur. We hebben het gepreekte woord en het geschreven woord. We mikken de Bijbel niet weg, maar we leggen het wel opzij of we ontwijken het. We kunnen er ook dingen vanaf snijden, Openbaring 22: Wie van de woorden van het boek afdoet, zal in het toekomende leven worden afgedaan. Laten we de Bijbel maar kapot lezen in plaats van kapot snijden. Hoe dichter je leeft bij het woord, hoe gezondere christen je wordt. Hoe meer je de Heere leert kennen en hoe groter de vreugde in je leven zal zijn!