20 december 2020

Zaligheid

Predikant:
Bijbeltekst: Lukas 1:67-79
Dienstsoort:

Samenvatting

Een lied, gezongen door een oude priester, nadat zijn zoon Johannes geboren is. Een belangrijk moment in de geschiedenis van Israël en de hele wereld. De actualiteit ligt in het woord ‘zaligheid’. We staan stil bij drie gedachten: waar die zaligheid vandaan komt, wat ze inhoudt en hoe we ze ontvangen.

Waar komt de zaligheid, redding vandaan? Zacharias zegt dat ze van boven, de opgang uit de hoogte, komt. Jezus komt uit de hoogte. Dat zegt Hij later ook tegen de mensen. Jezus was er al, voor Zijn geboorte. Maar hij daalde neer op aarde.

We horen al een jaar over Corona, hebben allerlei regels en beperkingen, hebben we nu door hoe donker het is in deze wereld? Zijn we nu dringend verlegen om de zonsopgang, het Licht van boven; de tweede Advent.

Zacharias was bijna gaan wanhopen, zou die zaligheid nog wel komen? De priester en zijn vrouw zijn rechtvaardige, gelovende mensen. Ze hopen op God en verwachten de Zaligmaker. Dan zal een nieuwe tijd aanbreken. God is onze enige Hoop, Hij trekt zich onze problemen aan. Wat beweegt God daartoe? De innige gevoelens van barmhartigheid. Die zitten in Gods rommelende ingewanden; zegt de Statenvertaling. Hij draagt ons onder Zijn hart; zoals een moeder haar baby. Heeft u behoefte aan zo’n barmhartige God of bent u daar te hooghartig voor?

Wat houdt die zaligheid in? De Opgang uit de hoogte naar ons omgezien heeft; zingt Zacharias. God zoekt ons op, komt bij u op bezoek. Het is als een zonsopgang in de morgen; als de nacht met het duister, verdwijnt. Christus is de Zonne der gerechtigheid. Gerechtigheid is de samenvatting van wat God is, heeft en geeft. Niet om somber, maar om vrolijk van te worden; Hij wil ons redden!

Al onze lampjes en kunstlicht verdrijven onze diepe duisternis niet. Christus is het centrum van ons geloof, net zoals de zon het centrale lichtpunt is. Waar staat Hij bij u? Wandelt u met Hem in Zijn licht? Wordt u verlicht door Zijn Geest?

De Zaligmaker is de Vredevorst. Wat een onvrede is er, de mensen twijfelen aan Gods bestaan en geven het woord vrede alleen een wereldse invulling. Maar zonder Gods vrede weten we ook niet om te gaan met de aardse vrede. We mogen Christus volgen op Zijn weg en Zijn kruis dragen. Het is geen wettische levenswijze, maar een hoop- en liefdevolle navolging. De vergeving van onze zonden is de kern van onze zaligheid.  God wendt Zich niet van ons af, maar met innige barmhartige gevoelens denkt Hij aan ons. Hij maakt een scheiding tussen ons en onze zonden, zo heft God de scheiding tussen hem en ons op, en kunnen we zalig worden.

Hoe ontvangen we de zaligheid/ gerechtigheid? Het komt helemaal van God! Het is onverwacht, het komt uit het karakter van God. De engel Gabriel verschijnt, daar doen wij niets aan. Christus komt, daar doen wij niets aan. Geloven is niet ‘iets doen’, maar alleen ontvangen in lege, leeggemaakte handen en harten. Het gaat niet om doen, maar om ontvangen. Het is gered worden en niet jezelf redden. Geloven in Zijn barmhartigheid, God heeft een weg naar beneden en laat Zijn Zon opgaan. Geloofd zij de Vader, Zoon en Heilige Geest in hun grenzeloze barmhartigheid.

Categorieën